Selamat kembali ke sekolah daripada kami BTPN Selangor kepada semua warga pendidik. Selalunya pada awal tahun cikgu-cikgu akan menerima para pelajar baru bukan ? Terutama sekolah rendah yang mana para pelajarnya tahun 1 semuanya.

Kepada guru frog VLE ini merupakan satu masalah yang berulang ! Pengedaran ID Frog VLE kepada para pelajar tahun 1 ini. Ada yang minta pelajar salin ke dalam buku tulis dan ada yang membuat kad ID Frog. Cara yang paling mudah adalah Kad ID Frog malangnya membuat kad-kad tersebut amat memakan masa jika para pelajarnya terlalu ramai .. nak kena taip satu persatu !

Kami di sini ingin berkongsi tips bagaimana hendak membuat kad ID Frog dengan mudah dan dapat menjimatkan masa cikgu.

Bahan yang diperlukan adalah seperti berikut :

1. Senarai nama pelajar baru, ID dan Kata Laluan
  2. PC atau Laptop
  3. Pencetak
  4. Cutter Board atau Gunting
  5. Mesin Laminate

LANGKAH 3

Langkah ini langkah terakhir .. iaitu kita akan Print atau terus export ke dalam bentuk softcopy

Klik untuk mencetak terus ke printer

Satu pop-up akan keluar .. pilih berapa page nak cetak dan klik OK

Klik OK

Kalau cikgu pilih Edit Individual Documents Microsoft Word akan keluarkan senarai dalam bentuk softcopy untuk kita edit manual jika ada kesilapan