Pada Majlis Anugerah Pembestarian Sekolah 2017 pada 21hb November 2017, SBPI Gombak telah berjaya dinobatkan sebagai sekolah terbaik dalam Tahap Bestari kategori Sekolah Menengah.

Sehubungan dengan itu, pihak Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) berjanji dan telah menyumbang satu Kit Digital Making sebagai kepada SBPI Gombak. Malah pihak MDEC juga telah menganjurkan satu sesi latihan intensif kepada murid dan guru yang terpilih untuk memberikan pendedahan tentang cara penggunaan peralatan tersebut.

Aktiviti hari ketiga pula, peserta diberi pendedahan kepada MBot Educational Kit. Murid didedahkan dengan penggunaan Bahasa pengaturcaraan MBot Scratch untuk menggerakkan robot. Murid didedahkan dengan menghasilkan elemen-elemen bunyi yang berbeza mengikut situasi. Contoh seperti bunyi ringtone. Di samping itu juga murid ditugaskan untuk membuat beberapa projek antaranya ialah menggerakkan robot mengikut litar.

Maklumbalas daripada pihak penceramah, penglibatan guru dan murid amat memberangsangkan dan sangat proaktif. Guru dan murid menunjukkan komitmen yang tinggi dalam menyiapkan projek menggunakan perisian Arduino. Murid dapat menguasai perisian Arduino dengan cepat dan mudah.

Pencapaian Aktiviti

1. Dapat mengenal komponen-komponen elektronik dan fungsinya.
  2. Menghasilkan aplikasi dan inovasi berdasarkan asas perisian Arduino.
  3. Membuat projek menggunakan gabungan teknik-teknik yang telah dipelajari.
  4. Dapat menghubungkaitkan program Aduino dengan kehidupan seharian.
  5. Murid didedahkan dengan penggunaan Scratch MBot.

HARI PERTAMA, 16 JANUARI 2018 (SELASA)

HARI KEDUA, 17 JANUARI 2018 (RABU)