Tahniah kepada sekolah-sekolah yang terlibat dengan Ujian PISA 2018. Kini sedang berlangsung di seluruh negara dan negeri Selangor terlibat dengan Ujian PISA bermula 07-23 Mei 2018.

Apa itu ujian PISA ?

The Programme for International Student Assessment (PISA) is a triennial international survey which aims to evaluate education systems worldwide by testing the skills and knowledge of 15-year-old students.

In 2015 over half a million students, representing 28 million 15-year-olds in 72 countries and economies, took the internationally agreed two-hour test. Students were assessed in science, mathematics, reading, collaborative problem solving and financial literacy.

Penyelaras program ini diuruskan oleh pihak EPRD dan kami BTPN Selangor dan PKG membantu sekolah-sekolah ini bersedia daripada segi fizikal kerana ujian dilaksanakan melalui ujian berkomputer.

Ada sekolah yang dapat set peralatan baru dan ada juga set daripada KPM dan pelajar-pelajar yang terlibat adalah dipilih daripada OECD dan mendapat pengiktirafan penglibatan peringkat antarabangsa.

Sebanyak 38 buah sekolah menengah kebangsaan dan juga swasta turut terlibat dalam PISA kali ini.

1. SMK Taman Tasik
  36. SMK Bandar Tasik Puteri
  37. SMK Bandar Seri Damansara 2
  38. SMK Jenjarom

Banyak bukan ? apa pun terima kasih kepada pihak sekolah, pegawai-pegawai PKG dan BTPN yang bertungkus-lumus menjayakan program PISA kali ini dengan lancar tanpa sebarang masalah.